ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Αρβανίτης Ανδρεάς (Ασκομαντούρα-Βιολί-Λαούτο-Μαντολίνο)

Γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και ξεκίνησε τις σπουδές στα 8 του χρόνια με κλασσικό πιάνο και θεωρία της μουσικής.

Αργότερα, ως μαθητής Μουσικού Γυμνάσιου-Λυκείου Ιλίου, έρχεται σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική και ασχολείται με την Κρητική Λύρα την Τσαμπούνα και το Κρητικό Λαούτο. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Αθήνας και έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Από την Κρητική μουσική με τους: Πάρι Περυσινάκη, Αλέξανδρο Παπαδάκη, Ψαρογιώργη, Μιχάλη Σταυρακάκη, Λεωνίδα Λαϊνάκη, Κάρολο Κουκλάκη, Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Κώτη κ.α.
Από το έντεχνο και πειραματικό χώρο και άλλων μουσικών ειδών με τους: Νίκο Μαμαγκάκη, Κρίστη Στασινοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Κώστα Λειβαδά, Palyrria, Νίκο Ξύδη, Dretta, Θοδωρή Κοτονιά, Αχιλλέα Περσίδη.

Έχει επίσης συμμετάσχει μουσικά σε δισκογραφικές δουλειές, θεατρικές παραστάσεις και χορευτικές παραστάσεις τόσο του παραδοσιακού όσο και του σύγχρονου χορού.

 

Δελής Δημήτρης (Κρητικοί χοροί)

Ο Δημήτρης Δελής γεννήθηκε τον Μάϊο του 1985,και ζει στην Αθήνα. Η πρώτη του επαφή με τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς είναι στην ηλικία των 4 ετών στα χωριά της Αρκαδίας , και αργότερα σε ηλικία 7 ετών μέσω μαθημάτων χορού , με χοροδιδάσκαλο τον Παναγιώτη Καραχάλιο (Καθηγητή Φυσικής αγωγής και επί χρόνια μέλος του συγκροτήματος της Δόρας Στράτου).

Αποτέλεσε μέλος του Σωματείου Λαογραφικών Ερευνών Δρώμενα από το 1997, και ήταν βασικό στέλεχος της χορευτικής ομάδας του σωματείου. Παράλληλα με τη κατάρτισή του ως χορευτής ,από το 2004 και μετά ,έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων για την εξειδίκευσή του σε χορούς διαφόρων περιοχών της Ελλάδας,καθώς επίσης ρυθμολογίας και λαογραφίας, με αναγνωρισμένους εισηγητές, ενώ ταξιδεύει και καταγράφει και ο ίδιος τις παραδόσεις  και τους χορούς του κάθε τόπου ,συλλέγοντας παράλληλα αρχεία και έχοντας στη  κατοχή του πλέον ένα σημαντικό αρχειακό υλικό, το οποίο προσπαθεί να αξιοποιήσει μεταλαμπαδεύοντας ότι μπορεί εν μέσω μαθημάτων ,ειδικών εισηγήσεων και εκδηλώσεων .

Από το 1993 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες παραστάσεις παραδοσιακών χορών σε σημαντικά θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού με  διάφορες χορευτικές ομάδες (ΚΕΜΕΑ Δρώμενα, Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου  Ελλάδος,κ.α.),ενώ από το 2008 μέχρι και σήμερα ,εξασκεί το επάγγελμα του χοροδιδασκάλου. Έχει διδάξει σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους και σχολεία με κάποιους από τους οποίους διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία.

Μεταξύ άλλων :
– Κέντρο μελέτης έρευνας και ανάπτυξης ΚΕΜΕΑ ΔΡΩΜΕΝΑ : 2011 -σήμερα
– Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός όμιλος ΧΟΡΕΥΜΑ :2019 – σήμερα
– Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος ΤΕΓΕΑΤΕΣ :2022 – σήμερα
– Σύλλογο Κρητών Παλλήνης – Κάντζας – Γλυκών Νερών το Κρι Κρι 2023 – σήμερα
– Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής ΦΕΚΑ 2021 –2022
– Σύλλογος Ελληνικών Χορών Ο Μόλυβος : 2017 – 2020
– Σύλλογος Ελληνικών Χορών Μενούσης : 2014-2020

Από το 2009, η αγάπη του για τη μουσικοχορευτική παράδοση της Κρήτης, τον οδήγησε στην συστηματική εξειδίκευση και έρευνα των χορών και της λαογραφίας του νησιού, δείγμα της οποίας έχει παρουσιάσει με τις αντίστοιχες χορευτικές ομάδες σε διάφορες παραστάσεις και φεστιβάλ,προβάλλοντας συγκεκριμένες περιοχές και χωριά της Κρήτης (Κίσσαμο, Ανώγεια, Αμάρι, Μέλαμπες, Γέργερη, Αστερούσια, Σητεία ), αλλά και όλο το νησί (μεταξύ άλλων στο θέατρο Δόρα Στράτου, Ίδρυμα Κακογιάννη , κ.α. ).

Από το 2018 μέχρι σήμερα , είναι βασικό χορευτικό μέλος της διεθνούς επιτυχημένης παραγωγής The Thread (με μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου), μια καινοτόμα παράσταση που συνδυάζει τον παραδοσιακό ελληνικό χορό με τον σύγχρονο , η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία σε Λονδίνο, Ιταλία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Επίδαυρο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ηρώδειο κ.α.

Επιπλέον έχει προσκληθεί ως εισηγητής σε περίπου 40 σεμινάρια παραδοσιακών χορών σε Ελλάδα (Αθήνα, Νάξο, Ηράκλειο Κρήτης) και εξωτερικό (Ισπανία, Γερμανία, Ρωσία, Μεξικό, Αργεντινή,Βραζιλία), καθώς και σε χορευτικές ομάδες για ειδικές εισηγήσεις πάνω στους Κρητικούς χορούς .

Κεχαγιαδάκης Αντώνης (Λύρα)

Σπυριδάκη Κρυσταλλία (Ελληνικοί Παραδοσιακοί χοροί)

Βιογραφικό: Απόφοιτος της Σ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών, με ειδίκευση στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό.

Κατάγεται από το Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου στην ηλικία των έξι ξεκίνησε να ασχολείται με τον χορό. Από το 2012 ασχολείται επαγγελματικά με τον Παραδοσιακό Χορό, διδάσκοντας σε τμήματα πολιτιστικών συλλόγων, όλων των ηλικιών, αλλά και παιδικών σταθμών.

Παράλληλα, είναι προπονήτρια στίβου των Special Olympics Hellas.Είναι κάτοχος διπλώματος Ναυαγοσωστικής από την ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ. και Personal & Advanced Group Trainer από την A.F. Studies. Επίσης, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο Ανανηπτών στη ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ και τον ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΙΝΙΔΙΣΜΟ, από την ΕΕΚΑΑ και το ERC.